Pijnacker is een onderdeel van Pijnacker-Nootdorp, een dorp wat steeds verder is gegroeid door nieuwbouw.
In Pijnacker vindt u een grote verscheidenheid aan voorzieningen. Zo kunt u winkelen in het moderne winkelcentrum De Ackershof. Voor voetbal, tennis, hockey, korfbal en recreatief zwemmen en vele andere sporten kunt u in Pijnacker terecht.
Ook op onderwijsgebied is er voor elk wat wils. Behalve basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs vindt u er peuterspeelzalen en kinderopvang. Niet alleen voor jongeren, ook voor ouderen zijn er speciale voorzieningen, zoals woonzorgcentrum Weidevogelhof en zorgcentrum de Schakelaar.
Liefhebbers van wandelen, fietsen, paardrijden of kanovaren kunnen hun hart ophalen in het Balijbos en het Bieslandse Bos, vlakbij de bebouwing van Pijnacker. Ze zijn onderdeel van de Groen-Blauwe Slinger, een groene en waterrijke ‘slinger’ nabij Pijnacker en Delfgauw.
Met de rijkswegen A12 en A13 in de buurt zijn steden als Rotterdam, Den Haag en Utrecht goed bereikbaar. De N470 vormt een provinciale weg tussen Zoetermeer, Pijnacker Zuid en Delft, met een aftakking naar Rotterdam. Pijnacker is ook uitstekend bereikbaar met de Randstadrail.Nieuwbouwlocaties.
De belangrijkste nieuwe woningbouwlocatie vindt u in Pijnacker Zuid: Keijzershof. Hier komen circa 2.300 woningen. Het is de bedoeling jaarlijks 300 tot 400 woningen te realiseren. Keijzershof wordt een wijk met veel variatie in de bouw en met voorzieningen als een woonzorgcentrum, scholen, winkels, horeca en een kindercentrum in een centrumgebied. Keijzershof krijgt ook een wijkpark.
Voor meer informatie over bovenstaande nieuwbouwprojecten kunt u terecht in het informatiecentrum Pijnacker Zuid en op www.keijzershof.nl.
Geschiedenis
Het eerst nu bekende voorkomen van de naam Pijnacker ("Pinacker") is van 1222. Het is een samenstelling van het Germaanse "pin" (lat: pinus), pijnboom en "akra", akker.
In 1812 werd de gemeente Pijnacker opgericht uit de volgende heerlijkheden: de vrije heerlijkheid Ackersdijk en Vrouwenregt, de hoge heerlijkheid Tempel, en de ambachtsheerlijkheden Abtsregt, Biesland, Ruyven en Hof van Delft. In 1817 werden Abtsregt, Ackersdijk en Vrouwenregt, Biesland, Ruiven, Tempel en een deel van Hof van Delft afgesplitst tot afzonderlijke gemeenten. In 1846 werd Ruyven weer aan Pijnacker toegevoegd.Plaatsen in de omgeving.
Tot de gemeente Pijnacker-Nootdorp behoren ook de dorpen Nootdorp, Delfgauw en de buurtschap Oude Leede.
Openbaar Vervoer
Pijnacker ligt centraal tussen de steden Rotterdam, Delft, Den Haag en Zoetermeer. Buslijn 55 rijdt tussen Zoetermeer en Delft via Pijnacker en Delfgauw. Buslijn 174 rijdt tussen station Rotterdam-Noord en station Delft via Berkel en Pijnacker-Zuid. Verder beschikt Pijnacker over twee metrostations aan de Rotterdamse Metro Metrolijn E. De metrostations zijn: Pijnacker Centrum en Pijnacker Zuid.
In Pijnacker is er een korfbalvereniging, genaamd Avanti, twee voetbalverenigingen, namelijk DSVP (Door Samenwerking Verkregen Pijnacker) en Oliveo (Onze Leus Is Vooruit En Overwinnen), twee turnverenigingen: K&V (Kracht en Vlugheid) en Oliveo. Ook is er een hockeyvereniging, genaamd HCP (Hockey Club Pijnacker), een handbalvereniging Oliveo, een ijsvereniging, genaamd YVP (IJsvereniging Pijnacker) en twee sportscholen, genaamd Sportinstituut Pijnacker waar verschillende budosporten, spinning, fitness en andere zaalsporten kunnen worden beoefend, en tot slot De Viergang, een complex waar men ook kan fitnessen, spinnen en zwemmen. Daarnaast zijn er in Pijnacker ook een waterpolovereniging, een zwemvereniging, een tennisvereniging "TVP" (Tennis Vereniging Pijnacker) , een handbalvereniging, een jeu-de-boulesvereniging (Folâtre), een badmintonclub, een tafeltennisclub, een scouting, een dansschool "De Dansacker", een volleybalclub "Netwerk" en twee paardrijverenigingen: "Blauw Gele Vendel" en "RCP" (Ruiterclub Pijnacker).
Momenteel geen bedrijfsobjecten beschikbaar in deze wijk.
In deze wijk (ver)kopen?